Ontwikkelingen
29/11/2022

Vanaf de keukentafel in het Rachamhuis

‘Anderen dieik hulp vroeg, keken vies naar me als ze over mijn verleden hoorden. Ik voeldedat ik werd veroordeeld. Dat is in dit huis nog nooit gebeurd. Er wordt hiereindelijk echt naar mij geluisterd.

Veilige basis

Wonen in het Rachamhuis biedt de vrouwen een eigen plek waar ze zich veilig en beschermd voelen. De wetenschap dat men aan kan schuiven voor een luisterend oor of eerlijk advies geeft vertrouwen. Het opent voor hen ook vaak een weg naar wat meer gespecialiseerde hulp. Verschillende vrouwen durven het nu aan om met hun traumatische ervaringen uit het verleden aan de slag te gaan. Juist vanwege de aandacht en liefde die er voor hen is.

Huisdieren

De waarde van huisdieren is ons hier in het Rachamhuis heel duidelijk geworden. Er is een bewoonster met twee honden en een bewoonster met een kat. Ze geven hen in hun appartement gezelschap en afleiding. Het zijn ook dankbare luisteraars tegen wie je alles kunt zeggen. En ze voelen haarfijn aan hoe je in je vel zit. Geweldig om te zien hoe mens en dier vanuit de schepping aanvullend op elkaar zijn.

Aan het werk

Twee vrouwen hebben werk in de zorg. Het volhouden van dit werk is nog best een opgave. Het goed omgaan met de stress, het samenwerken met collega’s, het goed kunnen volgen en snappen van de Nederlandse taal en uitdrukkingen, de regelmaat en kunnen voldoen van verwachtingen; het is allemaal nieuw en spannend. Het is mooi om te zien hoe fijn ze het vinden dat ze met hun talent van betekenis kunnen zijn, dat ze ergens bij horen en niet meer van een uitkering afhankelijk zijn. Vanuit het Rachamhuis steunen we hen door gesprekken voor te bereiden, een paar keer mee te fietsen naar hun werkplek of het invullen van allerhande formulieren die erbij komen kijken.

Oog voor elkaar

Samenleven vanuit het Rachamhuis is delen in elkaars plezier en tegenslag. Laatst waren we zelf ziek en werd er door één van de vrouwen voor ons gekookt. Een vrouw die naar het ziekenhuis moest werd daarin begeleid door een andere vrouw die tegelijkertijd als tolk kon optreden. De verjaardag van onze jongste medebewoner (kindje van 3 jaar) hebben we met elkaar uitbundig gevierd.

Verhuizing

Eén van de bewoonsters is samen met haar dochter zelfstandig gaan wonen vanuit het Rachamhuis. In samenwerking met Stichting Present, met hulp van verschillende vrijwilligers en een mooie donatie van een woninginrichter hebben we haar huis woonklaar gemaakt. Vanuit het ‘verhuisfonds’ van Stichting Racham hebben we haar ondersteunt. ‘Wat ben ik jullie dankbaar. Het voelt voor mij dat ik er nieuwe familie bijgekregen heb’; was haar reactie op alle steun.

Toekomst

Aan tafel hebben we het vaak over de hoopvolle toekomst die voor ons ligt. Daar hoort het hebben van een eigen huis zeker bij. Dit is voor enkele vrouwen nu echt serieus aan het worden. Ze staan ingeschreven bij een woningcorporatie en zoeken huurwoningen in de particuliere sector. We zoeken met hen mee naar mogelijkheden om hier vanuit Stichting Racham ook iets in te kunnen (gaan) doen.

Verder lezen.

Aan de keukentafel in het Rachamhuis - Mei 2024

Aan de keukentafel in het Rachamhuis